A Cola Lightról amit tudni kell
Több amerikai államban a rendőrök Coca Cola
sűrítményt hordanak a járőrautóban, mert csak ez hozza fel gyorsan és
jól az úttestről a vért. De most lássuk a Light Cola-t.
A Cola Light messze nem olyan egészséges ital, mint ahogyan azt a
sportszponzorálások sugallják. Inkább egy aggodalomra okot adó koktél:
idegmérgek és potenciálisan rákkeltő anyagok egyvelege.
A Cola Light-ot, másnéven Diet Coke-ot 1982
júliusában mutatták be az Egyesült Államokban, azóta pedig világszerte a
negyedik leggyakrabban fogyasztott szénsavas üdítőitallá vált.
A Coca-Cola márka világszinten vezető pozíciót foglal el az üdítőitalok
között, 15 milliárd dollár fölötti éves forgalmat valósít meg. A
Coca-Cola és a Cola Light (Diet Coke) is több mint évi 1-1 milliárd
dolláros bevételt biztosít. Öt országban - az Egyesült Államokban,
Nagy-Britanniában, Németországban, Kanadában és Brazíliában - többet
nyakalnak az állítólagosan egészséges, cukormentes kóla alternatívából,
mint bárhol máshol a világon.
Az agresszív reklám kampányok, mint a FIFA szponzorálás és az okos
rímek, mint az „Always Coca-Cola" (nálunk „Mindig Coca-Cola")
segítségével a Coca-Cola befészkeli magát a tudatalattinkba. De mielőtt
fogjuk magunkat, és az idei egyik kólás eseményén mosolyogva a barna
italért nyúlunk, gondoljunk át pontosan, mi is az, amit magunkba
töltünk.
Bár a Cola-Light-ot sokan a sporttal és az egészséggel kapcsolják össze,
valójában idegméregként ható, potenciálisan rákkeltő, nagy intenzitású
édesítőszerek (aszpartám és aceszulfám-K), fog- és csontromboló savak
(foszforsav), DNS-károsító színezőanyagok (ammónium-szulfitos karamell),
pszichikai függőséget okozó koffein, illetve további meg nem nevezett
„ízesítőanyagok" az aggasztó elegye.
Nátrium-benzoátot is tartalmaz, amely erős savak jelenléte mellett -
ilyen például a citromsav, ami a termékben ugyancsak megtalálható -
rákkeltő benzollá (lásd alább) bomlik.
Az üdítőital-gyártók már a kilencvenes évek óta ismerik ezt a kémiai
hatást, mivel azonban a szabályozó hatóságok eddig semmiféle kényszerítő
intézkedéssel nem befolyásolták a cégeket az általuk alkalmazott recept
módosítására, annak érdekében, hogy megelőzzék a benzol keletkezését, a
cégek továbbra is folytatják a benzoátok és a savak keverését.
Ironikus, hogy a normál italokban alkalmazott magas fruktóztartalmú
szirup a fenti reakciós folyamatot lelassítani látszik, így a benzol
keletkezése leginkább a diétás italokban jelentős probléma.
Összetevők jellemzői
Aszpartám
Édesítőszer
Hő hatására valamit a tárolás során könnyen lebomlik idegmérgező
összetevőire: fenilalaninra, aspartic-savra és metil-alkoholra. Az USA
Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrzési Hivatala (FDA) szerint az aszpartám
kapcsolatba hozható: fejfájással, szédüléssel, egyensúlyvesztéssel,
hangulatingadozással, émelygéssel, memória problémákkal,
izomgyengeséggel, homályos látással, kimerültséggel, gyengeséggel,
bőrkiütéssel, ízületi és izomfájdalmakkal. A legutóbbi bizonyítékok azt
mutatják, hogy a napi üdítőital-fogyasztásnak megfelelő mennyiségű
aszpartám-bevitel növeli az egyébként ritka, limfómaként ismert agytumor
kockázatát.
Aceszulfám-K
Édesítőszer
Állatokban rákot okoz. Az édesítőszer bomlásterméke az acetoacetamid,
amelyről patkányoknál, nyulaknál és kutyáknál kimutatták, hogy káros
hatással vannak a pajzsmirigyre. Habár általánosságban hozzákeverik az
aszpartámhoz, hogy az keserű ízét elfedje, nem készültek tanulmányok
arra vonatkozóan, hogy ez a kombináció, valamint annak esetleges
melléktermékei mennyire biztonságosak.
Foszforsav
Savasító
A fogzománc károsodásához vezethet, kioldja a kalciumot a csontokból.
Azoknak a gyerekeknek, akiknek magas a foszforsav-bevitele,
törékenyebbek a csontjaik, továbbá a csonttörések kockázatának
növekedésével kell számolniuk egész életük során. A naponta legalább hat
pohár (másfél liter) foszforsav-tartalmú üdítőitalt fogyasztó
gyerekeknek pedig ötször nagyobb esélyük van arra, hogy a vérük
kálcium-szintje alacsony lesz, mint azon társaiknak, akik nem
fogyasztanak ilyen italokat.
Citromsav
Savasító
Tartósítószer
Önmagában veszélytelen, bár a fogzománccal szemben kíméletlen lehet.
Amennyiben azonban káliummal vagy nátrium-benzoáttal (lásd alább)
keverik, a tárolás során, különösen magas hőmérséklet hatására,
kedvezhet a rákkeltő benzol kialakulásának.
Koffein
Ízesítőszer
Stimuláló, pszichoaktív vegyület, amely hangulatingadozáshoz,
letargiához illetve fejfájáshoz vezethet. A koffein függőséget okoz, és
nagyobb arányú bevitele vetélést, koraszülést, illetve gyomorfekélyt és
szívgyengeséget okozhat. Az a mennyiség, amit az üdítőitalokhoz
kevernek, valójában semmi ízhatást nem eredményez, azonban az ital
rendszeres fogyasztása koffeinfüggőséget alakíthat ki. A koffeint
fogyasztó gyerekek gyakrabban betegek, panaszkodnak fejfájásra és alvási
problémákra, illetve kerülhetnek vashiányos állapotba. 330ml kóla egy
csésze kávé koffeintartalmának körülbelül a felét tartalmazza.
Nátrium-benzoát (E211)
Tartósítószer
Az asztmában, rhinitisben illetve csalánkiütésben szenvedők
tapasztalhatják, hogy tüneteik benzoát-fogyasztást követően
rosszabbodnak. Savas oldatokban (mint például az üdítőitalok)
megtörténhet a benzoátok rákkeltő benzollá bomlása. Felmérések szerint
az üdítőitalok a biztonságosnak tartott érték negyvenszeresét is
tartalmazhatják.
Ammónium-szulfitos karamell (E150d)
Színezőanyag
Előállítása során cukrot, ammóniát és szulfittartalmú vegyületeket
melegítenek. A cukor esetenként génmanipulált kukoricából származik. Az
ammónia mindenfajta érintkezés esetén mérgező, így az ammóniát
felhasználó karamellizálás génkárosodáshoz, növekedéslassuláshoz, a
belek és vesék megnagyobbodásához és a B-vitamin leépítéséhez vezethet. A
színezőanyagot ez idáig nem vizsgálták annak rákkeltő és reproduktív
mérgező hatásait tekintve.
A terjedelemi korlátok nem tették lehetővé a referenciák teljes
felsorolását, azonban megjegyzendő, hogy a fenti adatokat orvosi,
tudományos és kereskedelmi folyóiratokban kiadott tanulmányokból és
jelentésekből, továbbá államilag támogatott adatbázisokból (például: US
National Library of Medicine) és a Biztonsági Adatlapból (Material
Safety Data Sheet) merítettük.
A Diet Coke másnéven...
Amennyiben cukormentes kólát vásárolunk, szükségszerű lehet a
felhasznált összetevők gondos tanulmányozása. Az elmúlt évek során a
Cola Light előállításához különböző mesterséges édesítőszereket és
ízesítéseket (vanília, citrom, lime és cseresznye) használó recepteket
kreáltak. Az összetevők nevét illetve szövegezését a helyi jelölési
szabályozások és a fogyasztók preferenciája alapján alakították. Amit
Angliában például Diet Coke-ként isznak, az máshol Coca-Cola Zero néven
ismert. 149 országból 46-ban, ahol a Diet Coke nem kívánatos
mellékértelemmel bírna, az ital Coca-Cola Light-ként ismert.
Cola Light összetevői:
Összetevők: víz, szén-dioxid, színezék: karamell, édesítőszerek:
nátrium-ciklamát, aceszulfám-K és aszpartám, savanyúságot szabályozó
anyagok: nátrium-citrát, foszforsav és citromsav, aromák, koffein,
tartósítószer: nátrium-benzoát.
Az angol Diet Coke címkéjén a The Ecologist cikke szerint az E 150d jelű
ammónium-szulfitos karamell szerepel, míg a magyar Cola Light-on csak
„karamell"-t tüntettek fel.
Élelmiszerbiztonsági szakértőnk szerint: „ha csak karamellt írnak, akkor
az az E 150a kell legyen, mert az előírás szerint vagy az E-számot vagy
a nevét kell feltüntetni. Ugyanakkor nem valószínű, hogy országonként
különböző recept alapján készülne a kóla, ha meg így van, akkor akár
sumákság is lehet ez a karamell jelölés." A táblázatban ezért hagytuk
benne az ammónium-szulfitos karamell leírását.
Kapcsolódó hírek:
Szeretettel küldöm mindenkinek!