Szeretettel köszöntelek a Isten Patikája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Isten Patikája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Isten Patikája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Isten Patikája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Isten Patikája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Isten Patikája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Isten Patikája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Isten Patikája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A csicsóka élettani hatásai
A
csicsókát (Helianthus tuberosus L.) régen elsősorban a téli egyhangú
étrend kiegészítése miatt fogyasztották. Napjainkban ismét reneszánszát
éli, mert nemcsak változatossá tehetjük vele az étkezéseket, de nyersen
fogyasztva friss enzimjeivel nagyban elősegíti az emésztést.
Hazánkban
a 17. századtól ismerik és fogyasztják, habár fogyaszthatóságát
időnként vitatták. Egy 1927-ben megjelent hivatalos feljegyzésben emberi
eledelnek alkalmatlannak minősítették, 1981-ben pedig azt írták róla,
hogy édeskés, unalmas íze miatt nem túlzottan kedvelik. Néhány évvel
később ugyanakkor népélelmezési és egészségvédelmi szempontból igen
kedvezőnek ítélik a fogyasztását. Régebben a szegények eledelének
tartották, mert igen csak igénytelen talajban és jönnyen megterem.
Ősszel a krumplival együtt takarították be, s a téli időszakban nyersen
fogyasztották bármilyen étel mellé.
Leírása, hatóanyagai:
A
csicsóka a fészkes virágzatúak (Compositae) családjába tartozik. Akár
két, két és fél méter magasra is megnő. A növények tövenként 10-16
tyúktojás nagyságú, körte alakú, fajtától függően fehér, sárga vagy
piros gumót fejlesztenek. Hazánkban a fehér gumójú a legelterjedtebb. A
csicsókagumók 15-20 százalék inulint tartalmaz. Az inulin nem azonos az
inzulinnal, amire a cukorbetegeknek szükségük van. A csicsókában
található keményítőt azonban biztonságosan tudják használni, mert
támogatja a lép, a máj és a hasnyálmirigy munkáját olymódon, hogy
megfelelő szintre tudja hozni a vérben a cukrot. Kedvező biológiai
adottságait pedig fokozza a kálium, kalcium, magnézium, foszfor és cink
ásványianyag-tartalma, a béta-karotin-, B1;B2-vitamin, niacin- és
C-vitamin-tartalma. Életfontosságú aminosavként: lizin, arginin,
hisztidin, cisztin, triptofán, aszparagin található benne.
Növényspecifikus anyagai: kolin, betain, szaponin, quercimeritrin
(makkcukor).Kálium, kalcium, magnézium és foszfor is van benne,
nátriumban viszont szegény. Energiaértéke tíz dekánként 335 kJ, azaz 80
kcal.
Hazánk lakosságának egészségi állapota a legrosszabb
Európában, az egészséges táplálkozás legtöbb alapanyaga pedig elég
drágán szerezhető be. Zömmel rendszertelenül, egyoldalúan táplálkozunk,
emellett sok alkoholt, gyógyszert, dohányt fogyasztunk, és kevés
zöldséget-gyümölcsöt eszünk. Itt egy újabb lehetőség arra, hogy egy
kicsit egészségesebben éljünk, vegyük fel az étrendünkbe a csicsókát.
Fogyasztása
mindenkinek ajánlott, aki egészségesen szeretne táplálkozni, különösen
előnyös lábadozó betegeknek, sportolóknak, gyerekeknek, székrekedésben
szenvedőknek. Nagy rosttartalma miatt laktató hatású, ezért a
fogyókúrázók étrendjébe is ajánlott beiktatni. Májvédő hatásából adódóan
pedig jó a májbetegeknek. A tanulmányok azt bizonyítják, hogy szoros
kapcsolat van a magas vérnyomás és a szervezet kálium hiánya között. A
csicsóka-lé fogyasztásával el lehet kerülni a vérnyomás emelkedését,
illetve az azzal kapcsolatos kellemetlenségeket.
A
súlyfelesleggel küzdőknek kifejezetten ajánlott csicsókát fogyasztani.
Ugyanis nagyon megfelel ahhoz, hogy elverje az éhséget, főleg azok
számára, akik valójában nem is éhesek, csak unalmukban szeretnek valamit
rágcsálni. A csicsóka lé, ha lassan kortyolgatva fogyasztjuk, hogy
legyen elég idő az ízlelőbolyhoknak érintkezésbe lépni velük, és jelezni
az agynak a kellemes kielégülést, akkor úgy hat, hogy huzamosabb ideig
nem kíván az egyén ételt vagy italt. Kellemes íze miatt, keverhetjük más
olyan itallal, amelyből csupán csak keveset fogyasztunk, lucerna-lével,
káposzta lével, vagy krumpli-lével. Mivel kalória értéke alacsony,
ásványi tartalma magas, nagyszerű segítség a fogyókúrához.
Konyhai előkészítése:
A
gumókat vízben, kefével alaposan tisztítsuk meg, vagy szükség szerint
hámozzuk. A hámozásnál levágott nagyobb darabokat érdemes elültetni.
Rövid ideig héjában főzzük, süssük, így kevesebb energiát használunk,
időt takarítunk meg. A többi zöldséghez hasonlóan a csicsóka is nyersen
fogyaszva a legegészségesebb, így jut belőle szervezetünkbe a legtöbb
vitamin, ásványi anyag. A nyers, hámozott csicsókát rágcsálhatjuk
főétkezések között, íze hasonló a karalábéhoz, káposztatorzsához,
amelyet a legtöbb gyerek szeret. Nagyon ízletes kiegészítője a
reggelinek, például vajas kenyérrel is fogyaszthatjuk. Elkészíthetjük
köretnek is húsos, zöldséges ételek mellé. A sós vízben főtt csicsókát
önállóan, vagy burgonyával vegyesen is kínálhatjuk. A krumplihoz
hasonlóan süthetünk hasábokra vágott csicsókát, a burgonyánál azonban
édesebb, ezért erősebb fűszerezést, sózást kíván. Friss salátákba is
kiváló, sárgarépa, párolt borsó, kukorica, sajt, sonka mellé tartárral
leöntve.
A leve is finom!
A csicsóka-lé fogyasztásával el
lehet kerülni a vérnyomás emelkedését, illetve az azzal kapcsolatos
kellemetlenségeket. Az izomteljesítményt a csicsóka-lé fogyasztása
nagymértékben elősegíti. A sportolók jobb eredményt érnek el azzal, ha
egy evőkanál lecitint is beletesznek.
Csicsókalé elkészítése:
A
csicsókát alaposan mossuk meg és gyümölcscentrifugával kipréselhetjük a
levét. Ihatjuk magában is, vagy más lével, így céklával, vagy sárgarépa
lével, vagy azokkal a zöldséglevekkel, amelyek fogyasztása ízben
támogatást igényel számunkra.
Forrás: Kertbarát magazin nyomán
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!