Természetbolt: A CSICSÓKA

Szeretettel köszöntelek a Isten Patikája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 198 fő
  • Képek - 289 db
  • Videók - 423 db
  • Blogbejegyzések - 420 db
  • Fórumtémák - 9 db
  • Linkek - 54 db

Üdvözlettel,

Isten Patikája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Isten Patikája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 198 fő
  • Képek - 289 db
  • Videók - 423 db
  • Blogbejegyzések - 420 db
  • Fórumtémák - 9 db
  • Linkek - 54 db

Üdvözlettel,

Isten Patikája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Isten Patikája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 198 fő
  • Képek - 289 db
  • Videók - 423 db
  • Blogbejegyzések - 420 db
  • Fórumtémák - 9 db
  • Linkek - 54 db

Üdvözlettel,

Isten Patikája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Isten Patikája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 198 fő
  • Képek - 289 db
  • Videók - 423 db
  • Blogbejegyzések - 420 db
  • Fórumtémák - 9 db
  • Linkek - 54 db

Üdvözlettel,

Isten Patikája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

A CSICSÓKA

13 éve | [Törölt felhasználó] | 7 hozzászólás

network.hu

A csicsóka élettani hatásai

A csicsókát (Helianthus tuberosus L.) régen elsősorban a téli egyhangú étrend kiegészítése miatt fogyasztották. Napjainkban ismét reneszánszát éli, mert nemcsak változatossá tehetjük vele az étkezéseket, de nyersen fogyasztva friss enzimjeivel nagyban elősegíti az emésztést.

Hazánkban a 17. századtól ismerik és fogyasztják, habár fogyaszthatóságát időnként vitatták. Egy 1927-ben megjelent hivatalos feljegyzésben emberi eledelnek alkalmatlannak minősítették, 1981-ben pedig azt írták róla, hogy édeskés, unalmas íze miatt nem túlzottan kedvelik. Néhány évvel később ugyanakkor népélelmezési és egészségvédelmi szempontból igen kedvezőnek ítélik a fogyasztását. Régebben a szegények eledelének tartották, mert igen csak igénytelen talajban és jönnyen megterem. Ősszel a krumplival együtt takarították be, s a téli időszakban nyersen fogyasztották bármilyen étel mellé.

Leírása, hatóanyagai:
A csicsóka a fészkes virágzatúak (Compositae) családjába tartozik. Akár két, két és fél méter magasra is megnő. A növények tövenként 10-16 tyúktojás nagyságú, körte alakú, fajtától függően fehér, sárga vagy piros gumót fejlesztenek. Hazánkban a fehér gumójú a legelterjedtebb. A csicsókagumók 15-20 százalék inulint tartalmaz. Az inulin nem azonos az inzulinnal, amire a cukorbetegeknek szükségük van. A csicsókában található keményítőt azonban biztonságosan tudják használni, mert támogatja a lép, a máj és a hasnyálmirigy munkáját olymódon, hogy megfelelő szintre tudja hozni a vérben a cukrot. Kedvező biológiai adottságait pedig fokozza a kálium, kalcium, magnézium, foszfor és cink ásványianyag-tartalma, a béta-karotin-, B1;B2-vitamin, niacin- és C-vitamin-tartalma. Életfontosságú aminosavként: lizin, arginin, hisztidin, cisztin, triptofán, aszparagin található benne. Növényspecifikus anyagai: kolin, betain, szaponin, quercimeritrin (makkcukor).Kálium, kalcium, magnézium és foszfor is van benne, nátriumban viszont szegény. Energiaértéke tíz dekánként 335 kJ, azaz 80 kcal.

Hazánk lakosságának egészségi állapota a legrosszabb Európában, az egészséges táplálkozás legtöbb alapanyaga pedig elég drágán szerezhető be. Zömmel rendszertelenül, egyoldalúan táplálkozunk, emellett sok alkoholt, gyógyszert, dohányt fogyasztunk, és kevés zöldséget-gyümölcsöt eszünk. Itt egy újabb lehetőség arra, hogy egy kicsit egészségesebben éljünk, vegyük fel az étrendünkbe a csicsókát.

Fogyasztása mindenkinek ajánlott, aki egészségesen szeretne táplálkozni, különösen előnyös lábadozó betegeknek, sportolóknak, gyerekeknek, székrekedésben szenvedőknek. Nagy rosttartalma miatt laktató hatású, ezért a fogyókúrázók étrendjébe is ajánlott beiktatni. Májvédő hatásából adódóan pedig jó a májbetegeknek. A tanulmányok azt bizonyítják, hogy szoros kapcsolat van a magas vérnyomás és a szervezet kálium hiánya között. A csicsóka-lé fogyasztásával el lehet kerülni a vérnyomás emelkedését, illetve az azzal kapcsolatos kellemetlenségeket.

A súlyfelesleggel küzdőknek kifejezetten ajánlott csicsókát fogyasztani. Ugyanis nagyon megfelel ahhoz, hogy elverje az éhséget, főleg azok számára, akik valójában nem is éhesek, csak unalmukban szeretnek valamit rágcsálni. A csicsóka lé, ha lassan kortyolgatva fogyasztjuk, hogy legyen elég idő az ízlelőbolyhoknak érintkezésbe lépni velük, és jelezni az agynak a kellemes kielégülést, akkor úgy hat, hogy huzamosabb ideig nem kíván az egyén ételt vagy italt. Kellemes íze miatt, keverhetjük más olyan itallal, amelyből csupán csak keveset fogyasztunk, lucerna-lével, káposzta lével, vagy krumpli-lével. Mivel kalória értéke alacsony, ásványi tartalma magas, nagyszerű segítség a fogyókúrához.

Konyhai előkészítése:
A gumókat vízben, kefével alaposan tisztítsuk meg, vagy szükség szerint hámozzuk. A hámozásnál levágott nagyobb darabokat érdemes elültetni. Rövid ideig héjában főzzük, süssük, így kevesebb energiát használunk, időt takarítunk meg. A többi zöldséghez hasonlóan a csicsóka is nyersen fogyaszva a legegészségesebb, így jut belőle szervezetünkbe a legtöbb vitamin, ásványi anyag. A nyers, hámozott csicsókát rágcsálhatjuk főétkezések között, íze hasonló a karalábéhoz, káposztatorzsához, amelyet a legtöbb gyerek szeret. Nagyon ízletes kiegészítője a reggelinek, például vajas kenyérrel is fogyaszthatjuk. Elkészíthetjük köretnek is húsos, zöldséges ételek mellé. A sós vízben főtt csicsókát önállóan, vagy burgonyával vegyesen is kínálhatjuk. A krumplihoz hasonlóan süthetünk hasábokra vágott csicsókát, a burgonyánál azonban édesebb, ezért erősebb fűszerezést, sózást kíván. Friss salátákba is kiváló, sárgarépa, párolt borsó, kukorica, sajt, sonka mellé tartárral leöntve.

A leve is finom!
A csicsóka-lé fogyasztásával el lehet kerülni a vérnyomás emelkedését, illetve az azzal kapcsolatos kellemetlenségeket. Az izomteljesítményt a csicsóka-lé fogyasztása nagymértékben elősegíti. A sportolók jobb eredményt érnek el azzal, ha egy evőkanál lecitint is beletesznek.

Csicsókalé elkészítése:
A csicsókát alaposan mossuk meg és gyümölcscentrifugával kipréselhetjük a levét. Ihatjuk magában is, vagy más lével, így céklával, vagy sárgarépa lével, vagy azokkal a zöldséglevekkel, amelyek fogyasztása ízben támogatást igényel számunkra.


Forrás: Kertbarát magazin nyomán

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

[Törölt felhasználó] üzente 13 éve

A csicsóka felhasználásának lehetőségei

A csicsókagumó élelmiszeripari felhasználása nagyon előnyös, mivel a gumóban található inulin csak kis része emészthető, az a kis rész, pedig fruktózzá bomlik. Ez pedig nem emeli a vércukorszintet, így nem igényel inzulint, ezért alkalmas cukorbetegségekben szenvedők számára készülő élelmiszeripari termékekben való felhasználásra. A csicsókából készült sűrítmény természetes édesítőszernek kiválóan használható. Jó ízű, kellemesen édeskés. A csicsókasűrítmény (folyékony fruktóz) alkalmas a szacharóz helyettesítésére a gyümölcskonzerveknél. Készíthetünk még szárítmányt is csicsókából, valamint inulindús termékeket.

Sűrítmény: szesz, sütőipar, édesipar és üdítőgyártás számos területén felhasználják. Az üdítőitalokba 2-3% csicsóka sűritményt tesznek 1,4-2,8% fruktóz helyett, így az ára nem változik, de egészségesebb lesz. Főleg a sűrítménynek szokták felhasználni. A fruktózdús csicsóka sűrítmény fontos felhasználási területe a befőttgyártás, ezen belül is az energiaszegény befőttek és gyümölcslevek gyártása.

Konzervipar: Konzervipari felhasználásánál két lehetőség van. Vagy magát a gumót dolgozzák fel vagy a csicsóka sűritményt, illetve folyékony fruktózt használnak a gyümölcskonzervek készítésénél. A csicsókagumó konzervipari felhasználásánál figyelembe kell venni az édeskés ízét, ezért a burgonyáénál erőteljesebb fűszerezést kell alkalmazni. A gumót megfelelően kell tisztítani, héját dörzshámozóval eltávolítani, esetleg hőkezeléssel rásegíteni kell. Tartósítására hőkezelést alkalmazunk 115-120°C-on

Savanyúság: Aránya a savanyúságokban elérheti az 50-70%-ot is. Általában paprikával, káposztával, uborkával, zöld paradicsommal, sárgarépával keverhető. A keveréket sózzák, fűszerezik, és ecettel savanyítják. Tartósítása a zárás után 90°C-on pasztőrözéssel történik.

Szárítmány, liszt: Cukorbetegek számára gyártott lisztek első számú alapanyaga.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 13 éve

A csicsóka, mint étel

Hazánkban a 18-19. században inkább lisztet és "égetett bor"-t készítettek belőle. Ma már a burgonya olyan alternatívája, amit cukorbetegek is fogyaszthatnak. Mindenféle étel készíthető belőle, ami a burgonyából.
Főzhető, süthető és nyers salátaként is ízletes. Viszont a burgonyán túl megy, mivel fasírt és krokett is készíthető belőle.
Finomra reszelt, tojással, zsemlemorzsával kevert és sóval, köménnyel, vöröshagymával, pirospaprikával fűszerezett, és olajban kisütött csicsóka is készíthető.
A krokettet úgy lehet elkészíteni, hogy a megtisztított és apróra vágott csicsókát sós vízben puhára főzik, majd összetörik. Ezután lehet fűszerezni zabpehellyel, vöröshagymával, fokhagymával, kakukkfűvel, korianderrel, majd ezeket kevés olajjal összegyúrják és formázva sütőben kisüthető.
Salátája megállja helyét önállóan, de szokták különböző zöldségfélékkel keverni. Zellergumót, karlábét, sárgarépát és almát használnak csicsókával.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 13 éve

Na gyors ötlet de készíthetnénk egy minnél részletesebb csicsóka kínálatot!Tudom,hogy drága barátnőnkre is számíthatunk ! pussz

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 13 éve

ÉN MA CSICSÓKÁT SÜTÖTTEM MEG A HALHOZ ÚGY, MINT A HASÁBBURGONYÁT. OLIVA OLAJBAN. FLEKKEN FÚSZERT ÉS ROZMARINGOT SZÓRTAM RÁ. NAGYON FINOM VOLT. FŐVE PÖRKÖLTHÖZ NEKEM NEM JÖN BE.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 13 éve

Most olvasom : amit találtam abban ,hogy egyszál kakukkfűvel is lehet ízesíteni !

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 13 éve

Még ilyet ! : "Unalmas íze miatt..." :) bocsi kislányok,csak 23 éve főzök és mint tudjátok már tanulok is ! Mi a puncfene lehet?Hát mire valók a fűszerek?
Drága barátnőm !Ha tudnék szerkeszteni most keresnék ilyet-pl.- hogy : "Mivel ízesíthető a csicsóka?" biztosan nagyon érdekes dolgokat fogsz találni,ugye nyuszika hozol valamit ??? pussz

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 13 éve

Igen ,ez nagyon finom! Én már ettem ezt,olyan mint a burgonya.
Köszi ,hogy megírtad !
Üdv.!

Válasz

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu