Alma: az orvost távol tartja
Egyik
legismertebb gyümölcsünk, szerte a világon termesztik, fogyasztják a
több ezer fajta valamelyikét. Az alma becsét, jó hírét, a gyógyító
erejébe vetett ősi hitet jelzi az is, hogy több nép mitológiájában is
szerepel.
Ismerjük meg!
A rózsafélék családjába tartozó almafa minden kontinensen
megtalálható, több mint hétezer fajtáját ismerik. Leginkább a mérsékelt
éghajlati övben termesztik, Európából a világtermelés fele származik.
Magyarországon Szabolcs-Szatmár-Bereg és Zala megye a leghíresebb
almatermelő vidék, de egy-egy almafa majd minden
szőlős-
és házi kertben megtalálható. A statisztikák szerint fejenként évente
23 kg almát fogyasztunk el. A "népszerűségi listán" még mindig vezet a
jonatán, de a golden és az idared, idagold, valamint a starking és a
zöld alma is előkelő helyen áll a fajták között. Nyári változatai (a
borízű és a rétesalma) is kedveltek, de az alma igazi szezonja a tél:
egyes fajták az őszi szüret után akár tavaszig is eltarthatók, olcsó, de
annál értékesebb táplálékot és
vitaminforrást biztosítva.
Miért jó?
Egy régi közmondás szerint: "napi egy alma - az orvost távol
tartja". Tény, hogy ez a gyümölcs minden porcikájában különösen értékes
táplálék. Húsa 8-13 százaléknyi gyümölcscukrot tartalmaz, egy közepes
nagyságú nyers almában 80 kalória van, 21 gramm
szénhidrátot, 3,7 gramm rostot, és 10-15 mg C-vitamint tartalmaz. A- és B vitamin, folsav,
kalcium, magnézium, kálium, kéntartalma is jelentős.
Vízoldékony
rostanyaga, a pektin sokféle jótékony hatást gyakorol az emberi
szervezetre: rendezi a székletet (a tapasztalatok szerint főve, párolva a
hasmenés, nyersen a
székrekedés ellen vethető be), kedvezően hat a bélflórára, csökkenti a vér
koleszterinszintjét, magas káliumszintje a magas
vérnyomásúaknak
segíthet. Gyümölcssav, almasav tartalma a belek és a máj működésére
fejt ki jó hatást. Az alma a szervezet egészére méregtelenítő, tisztító
hatású, így például tehermentesíti a vesét, csökkenti a vesekő és
húgysavképződést (ezért
köszvény ellen is alkalmasnak tartja a
természetgyógyászat). A
fogyókúra
egyik hasznos segítője, sőt, ha valaki egy-két napos almakúrát tart,
nemcsak a súlycsökkenéshez járul hozzá, hanem egyben méregteleníti is a
szervezetét.
Hogyan fogyasszuk?
Legértékesebb, legtáplálóbb, ha héjával együtt, nyersen fogyasztjuk,
így tartalmazza a legtöbb élelmi rostot. Nem kell feltétlenül a
legszebb, viaszosan fénylő, darabonként selyempapírba csomagolt,
méregdrága import, zöld vagy mélyvörös almákat vásárolni, hiszen kora
ősztől késő tavaszig kapható a kevésbé látványos, ám annál
egészségesebb, ömlesztve kilózott magyar termék, és az sem baj, ha netán
már kissé ráncos némelyik a tél végén. Számtalan módon elkészíthető:
nyersen lének facsarva, müzlibe, gyümölcs- és zöldségsalátába darabolva,
párolva, sütve, főzve, töltve, hús mellé köretnek, levesnek, mártásnak,
süteménynek... a sor tetszés szerint folytatható.
Tippek - tanácsok
A salátába darabolt alma barnulását késleltethetjük egy kis
citromlé
rácsepegtetésével. A minőségét hűtőszekrényben őrzi meg legtovább, de
ha nagyobb mennyiségű alma tárolásáról kell gondoskodni, akkor a hűvös,
fagymentes pince a legjobb hozzá. Gondosan betakarva egy ideig az
erkélyen is tárolható.
Érdekességek
A népi hagyomány a
gyógynövények közé sorolta, a
vérhas és a bélfertőzések, valamint a köszvény gyógyszerként. A tapasztalat szerint ahol sok almát fogyasztanak,
köszvény jóval ritkábban fordul elő. A szárított almahéjból készült teát hurutok, bélgondok ellen javasolják.
Az alma frissen csavart leve a szellemi tevékenységeket segíti,
élénkítő hatású. Általában az alma jó hírét, éltető erejébe vetett hitet
jelzi, hogy több nép mitológiájában is fontos szerepet játszik, a
bibliai almától kezdve a finnugor mesékben szereplő aranyalmafáig
sokféle formában találkozhatunk vele, de mindig értéket, életet,
lehetőséget jelentve.
Kommentáld!