Természetbolt: ~...Gyógynövények gyógyító hatása...~

Szeretettel köszöntelek a Isten Patikája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 198 fő
  • Képek - 289 db
  • Videók - 423 db
  • Blogbejegyzések - 420 db
  • Fórumtémák - 9 db
  • Linkek - 54 db

Üdvözlettel,

Isten Patikája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Isten Patikája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 198 fő
  • Képek - 289 db
  • Videók - 423 db
  • Blogbejegyzések - 420 db
  • Fórumtémák - 9 db
  • Linkek - 54 db

Üdvözlettel,

Isten Patikája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Isten Patikája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 198 fő
  • Képek - 289 db
  • Videók - 423 db
  • Blogbejegyzések - 420 db
  • Fórumtémák - 9 db
  • Linkek - 54 db

Üdvözlettel,

Isten Patikája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Isten Patikája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 198 fő
  • Képek - 289 db
  • Videók - 423 db
  • Blogbejegyzések - 420 db
  • Fórumtémák - 9 db
  • Linkek - 54 db

Üdvözlettel,

Isten Patikája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Babér (Laurus nobilis) 

 

az Oroszlán jegyében álló Nap uralja
Ősi illatos és fertőzésgátló gyógynövény. Hajdanán a dicsőség, hírnév, és a győzelem jelképe volt. A babér a győzelem és a tehetség szimbóluma volt az ókori ember számára.

Babérlevelekből fonták a győztes római tábornokok koszorúját Nevét a rómaiaktól kapta, akik a latin laudere (dicsőíteni) szóból eredően lauris-nak hívták. Leveleit Apollónak szentelték, koronaként a költők, sportolók és cézárok kiváltsága volt viselni a babérból font koszorút.

 

 

 

Bazsalikom (Ocimum basilicum)

 

 

a Skorpió jegyében álló Mars uralja
 
 A növény cseranyagai és illóolajai a felfúvódást csökkentik, valamint gyomorrontás esetén segítenek. A bazsalikomnak ismeretes étvágyjavító, szélhajtó, köhögés csillapító hatása.
Ismert vizelethajtó hatása is, bár ritkán alkalmazzák erre a célra. Jó idegerősítő. A gyógynövény csökkenti a magas vérnyomást, és megvéd a stresszes állapot kialakulásától. A gyógyszerészek bebizonyították, hogy szoptató anyukáknál serkenti a tejelválasztást (ld. figyelmeztetést). A növény leveléből kinyert lé bőrgyulladások és rovarcsípések gyógyítására alkalmazható. Antibakteriális hatása miatt torokgyulladásoknál öblögetőszerként, kenőcsökben nehezen gyógyuló sebekre alkalmazzák. A népi hagyomány szerint levele elűzi a legyeket. Az ókori görögök a növények királyának tartották, mivel a királyok felszenteléséhez használt olajnak is elengedhetetlen alkotórésze volt. A középkori európaiak úgy tartották, hogy csak gyönyörű nők termeszthetik a bazsalikomot, és a romantikus szerelem szimbolikus jeleként aposztrofálták.
Tea: Forrázzunk le 1 csésze vízzel 1 teáskanálnyi szárított bazsalikomot, hagyjuk állni 10-15 percig, majd szűrjük le. Köhögés csillapítására, idegnyugtatóul, étvágyjavítóul, vizelethajtóul isszák.  
Bazsalikom lé: A levélből kivont lé bőrfertőzések és rovarcsípések gyógyítására ajánlott.

Öblítő: Toroköblítőként használják, valamint kelések érlelésére.
Por: Szájfekély esetén alkalmazandó.
Fűszerként: Mártások, pástétomok, saláták, paradicsom és hüvelyes zöldségek ízesítőjeként használják leginkább. Erős, jellegzetes, édeskés ízű fűszernövény. A jellegzetes olasz pesto nevű pikáns szósz fő alkotóeleme.

 

 

 

 

   Bor

 

 

Ősidők óta az ember issza a bort sejtve a jó hatását. Az utóbbi idők kutatásai bebizonyítatták, hogy a bor valóban jó hatással van az egészségre, ha mértékkel fogyasztják, vagyis naponta maximum három decit. Egy-egy alkalommal egy decit fő étkezés után. Növeli a HDL koleszterint: A rendszeres borfogyasztás növeli a jó koleszterin szintet a szervezetben, ami jó hatással van a szívre. Csökkenti a vérnyomást: A bor hozzájárul a jobb emésztéshez, valamint csökkenti a vérnyomást, és ezzel lényegesen hozzájárul a szívszélhűdés, megelőzéséhez.
 
Zsírtalanítja a májat: Sok szó esik a franciák bőséges kosztjáról és arról, hogy a táplálkozási szokásokat figyelembe véve, kicsi a szív és érrendszeri betegség által kiváltott halálozási arány. Maguk a franciák ezt azzal magyarázzák, hogy az elfogyasztott szőlőlének köszönhetik életüket. Hallgatnak azonban arról, hogy májcirrózis következtében való elhalálozással a vezető helyet vívták ki maguknak. Mérsékelten azonban a vörösbor jó hatással van a máj működésére, mert segít a zsiradék feloldásában. Ezzel a tulajdonságával hat az emésztésre is. Tehát a jó magyaros ételt nem árt lemosni egy pohár borral. A szőlő, illetve a bor fogyasztása a máj zsírtalanításába is alaposan besegít, és ezzel az egész szervezet jobb működéséhez, hiszen a májnak több mint ötszáz feladata van, s csak akkor tud eleget tenni a feladatainak, ha egészséges. A szőlő héja gombaellenes anyagot tartalmaz az un. resveratrolt, ami a zsírtalanítást is előidézi.

 

 

 

 

  Boróka

 

Régebben tömjént készítettek leveleiből, manapság neve hallatán a legtöbb ember inkább a ginre gondol. Az indiánok fagyási sérülések gyógyítására használták.
 
Boróka latin elnevezése Juniperus communis. A növény gyógyhatása tobozbogyóiban rejlik. Frissen és szárítottan egyaránt használható, a nyár végén szedett bogyói muszlinkendőn jól száríthatók. Belsőleg hólyaggyulladást, reumát és vesegyulladást kezelnek vele. Teája vizelethajtó, antiszeptikus és méregtelenítő hatású is. A belőle párolt olaj nem csak az aromaterápiában használatos, de kítűnő masszázsolaj is, enyhíti az izületi és izomfájdalmakat. A konyhában álatlában húsokat fűszereznek összezúzott bogyóival. Belőle készítik Szlovákiában a híres szeszes italt, a Borovickát is, de a gin jellegzetes ízét is a boróka adja. Hagyományosan barna színű festéket készítenek belőle.

A Boróka Fagytűrő, örökzöld, tűlevelű növény. Levelei kékeszöld színűek, szúrósak, megtörve jellegzetes aromájúak. Kétlaki, tobozbogyói a nőnemű egyedeken teremnek, a hamvaskék színű bogyók két-három év alatt érnek csak be. Kedveli a napos helyeket és a meszes talajt.

 

 

 

 

 Borsfű

 

Nevezik borsikafűnek és csombordnak is. A bab nélülözhetetlen kisérője és hasznos gyógynövény
 
Borsfű latin neve Satureja hortensis. Közeli rokona a Satureja montana a hegyi borsikafű. A növény levelei gyógyhatásúak, fűszerezéskor emésztéssekentő hatással bírnak. Főzetével gyomorelégtelenség, rossz emésztést és étvágytalanságot gyógyítanak, teája tonizáló hatású. Levelei és bimbói ruhák közé helyezve távol tartják a molyokat. Borsfű egynyári növény, erősen illatos levelekkel. Nyár derekán kezd legkorábban virágot bontani, könnyen, magától szaporodik. Szereti a száraz, napos helyeket, nem kedveli a hideget.

 

 

 

 

 Borsmenta

 

A Borsosmenta talán az egyik legelterjedtebb mentafajta a bosros, vagy másnéven borsmenta
 
Borsosmenta latinul Mentha piperita. Rokonai pl. a M. pulegium a csombormenta, a M. spicata, vagyis a fodormenta, az almamenta... és még számtalan mentafaj, keveredés és hibrid a mentafélék közül. A borsmenta a gyógyászat legértékesebb mentafaja magas mentoltartalma miatt. Álmatlanságra, gyomor- és emésztési panaszokra isszák teáját, forrázatát. Ilóolajával likőröket, édességeket, valamint gyógyászati termékeket édesítenek, de sokszor megtalálható különböző kozmetikumokban is illatosítóként. A borsmenta tulajdonképpen a fodor- és vizimenta kereszteződése, vadon nő bozótosokban, és gazdag nedves területeken. A félárnyékot és a tűző napot is kedveli, ha megfelelően nedves a talaj. Legkönnyebben gyökérdugványokkal és maggal szaporítható.

 

 

 

 

 Búzacsíra

 

A búzacsíra gyógyító ereje magas vitamin és ásványi anyag tartalmának köszönhető. A daganatos és szív-érrendszeri betegségek megelőzésében, az emésztési folyamatok könnyítésében, a csontvédelemben játszik kitüntetett szerepet. A búzaszem un. embrió része, csíraállománya gazdagon bovelkedik ásványi anyagokban, amelyek szerepet játszanak a búzaszem egészséges fejlődésében, növekedésében, érésében. Melyek ezek a nélkülözhetetlen ásványi anyagok, vitaminok? Elsőként a magas E-vitamin, kálium, foszfortartalom emelendo ki, de a vas, cink, B1-, B2-, B6-vitamin, folsav, biotin, króm, magnézium, kalcium mennyisége sem lebecsülendő.
 
Mindezek a felsorolt nyomelemek, ásványi anyagok nagyon jelentos élettani és biokémiai funkciót töltenek be az emberi szervezetben. Az oldal alján található táblázat szemlélteti, hogy a búzacsíra gazdag E-vitamin, folsav, foszfor, kálium, magnézium, cink és B -vitamin forrás. Méltán nevezheto szív és csontvédo, rákmegelozo tápláléknak. A szív és érrendszert védelmező vitamin Testünk nap mint nap eloállít olyan káros oxigén molekulát un. szabad gyököt, amelynek egy elektronja elvész. Ennek eredményeként ezek a molekulák képesek a testen végigcikázni és felvenni egy extra elektront, bárhol, ahol a szervezetben rábukkannak.
Az elektronvadászat során a véráramban vándorló koleszterin molekulát károsítva az érfal rugalmasságát megváltoztatják. A merev artériafal kialakulása az első lépés a szív-érrendszeri betegségek kialakulásában. Egy 31000 személyen végzett amerikai vizsgálat bebizonyította, hogy a megnövelt búzacsíra fogyasztás csökkenti a szabadgyök-képzodést, ezáltal a szív-érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.
Egy másik amerikai vizsgálat arról számol be, hogy azok a magas vérkoleszterin szinttel rendelkezo személyek, akiknek napi 20g búzacsírát adagoltak, három hónap elteltével 7%-ban csökkent a koleszterin szintjük. A kedvező változás a búzacsíra kiemelkedően magas E- vitamin tartalmának köszönhető.
BÚZACSÍRA Összetevő/ 100 g-ban
Energia 341 kcal
Kálium 837 mg
Kalcium 69 mg
Magnézium 250 mg
Cink 6 mg
Króm 18 microg
1100 mg 18 microg
B1-vitamin 1350 microg
B2-vitamin 660 microg
B6-vitamin 1200 microg
E-vitamin 11,7 mg
Folsav 520 microg
Biotin 17 microg

 

 

 

 

 Búzafűlé

 

  A tönkölybúza, melyet "ősbúzának" tartanak, csodálatos gyógyító hatásával már a biblia is foglalkozik. A legrégebbi tönkölybúza maradványokat a Nílus-völgyéből ásták ki. Csodálatos gyógyító és fiatalító élőétel, mely egyetemes hordozója az életnek. A búzafüvet csak a közelmúltban tette híressé Ann Wigmore és Victor Kulvinskas, akik sokakat meggyógyítottak súlyos betegségükből. A fiatal füvek kipréselésével zöld levet nyertek, mely vitaminok, ásványi anyagok, enzimek, fehérjék és klorofill gazdag forrása. A búzafűlé jelenleg a világ egyik legnépszerűbb új egészséges táplálkozás-kiegészítőjévé válik. Valójában nem újdonság ennek a fiatal búzából préselt édeskés, zöld lének az alkalmazása az egészség védelmére. Ismert volt Sumerben, Egyiptomban, a yogikus Óind - kultúrában és az Esszénus közösségekben.
Hogy a táplálékból a legtöbb ásványi anyagot és vitamint fel tudjuk venni, ajánlatos friss élelmiszert, vagy lehetőleg természetes ételt fogyasztani. Sajnos, a mai zöldségek és gyümölcsök tápanyagban szegények, és legtöbbjükből nem tudunk eleget enni. Ezért egyre fontosabb, hogy az értékes és szükséges tápanyagokat más módon pótoljuk. A búzafű erre nyújt kiváló lehetőséget.
JÓ TUDNI! A gabonafűben lévő fehérje sokkal könnyebben emészthető, mint a húsban található. A zöldségekben és gyümölcsökben található fehérjék feldolgozhatók, és - a hússal ellentétben - nem okoznak sok krónikus betegségért és rákért is felelőssé tehető savas környezetet a szervezetben.
Tapasztalatok szerint a búzafűlé a legerősebb tisztító, nagyon magas enzimtartalma miatt azonnal reakcióba lép a mérgekkel és a gyomorban összegyűlt nyálkával. Gyakran levertség az első tünet. Az émelygő érzés azt jelzi, hogy a tisztulás beindult. A továbbiakban a rendszeres fogyasztása ajánlott. Lehetséges, hogy a méregtelenítési tüneteid erősödnek: étvágytalanság, émelygés, hányás, hasmenés, izzadás, különböző fájdalmak, hőemelkedés, fáradékonyság, aluszékonyság, stb. Ezek a jelei annak, hogy szervezeted tisztul a nem odavaló anyagoktól, amelyek 20-30-40 év alatt felhalmozódtak.
Mit tud a búzafű? - kiváló ásványianyag-, vitamin-, aminosav- és klorofillforrás
- segíti a méregtelenítést
- regenerálja a sejteket
- véd a káros sejtelfajulás ellen (pl. daganat)
- javítja a szöveti oxigénellátást
- támogatja az immunaktivitást
- serkenti a vérképzést
- javítja a sejtanyagcserét
- frissít, vitalizál
- gyorsítja a gyógyulási folyamatokat
A búzafű jelentős klorofill tartalma gyógyító hatással van. Olyan mint a folyékony oxigén, ami feltölti a véráramot és kiszorítja a káros anyagokat. Számos vitamint tartalmaz, többek között B komplexet és jelentős mennyiségű C vitamint, ezen felül százhárom féle ásványi anyagot szív fel a földből.
 
Mikor érdemes búzafüvet használni? - Elsősorban megelőzésként ajánlható - főleg ősztől tavaszig. Aki rendszeresen iszik búzafűlevet (már napi 1-2 kanálnyi és csodákra képes!) vagy szed búzafűkapszulát, ritkábban betegszik meg, hamarabb felépül, és jobb lesz a teljesítménye.
- Mivel a búzafű hatóanyagai kiváló sejtregenerálók, lassítja az öregedést és véd az idő előtti kimerülés ellen is.
- Tavaszi fáradtság esetén is érdemes gondolni rá.
- Hatékony kiegészítője minden tisztító, salaktalanító kúrának , így léböjt idején is javasolt a fogyasztása.
- Krónikus gyulladások, fertőzések esetén okvetlen próbálja ki, hisz az immunrendszer támogatásával és a salaktalanítás serkentésével felgyorsítja a gyógyulást!
- Fekélyes panaszok, emésztési zavarok szintén jól kezelhetők rendszeres búzafűlé- vagy -tablettakúrával.
- Daganatos betegségek esetén - különösen legyengült állapotban - jól roborál, serkenti a szervezet daganatsejtekkel szembeni küzdelmét.
Miért kell kipréselni? Az emberi gyomor nem képes arra, hogy megeméssze a fű rostját, továbbá nem tudunk bevinni rágcsálással annyi levet a szervezetbe, amennyire szükség van. A búzafű levét el lehet kezdeni fogyasztani egy evőkanállal, de nem szükséges pontosan kimérni. Nem gyógyszer. Napról-napra emeljük az adagot. Egészség fenntartásra, méregtelenítésre egy jó nagy korty elegendő maximális adagnak, többre nincs szükség, ezt a mennyiséget is betegség esetén ajánljuk.
Igen intenzíven méregtelenít, 2-3 nappal a búzafű lé fogyasztása után erősebb szagú, zavaros és sűrűn előforduló vizeletre számíthatunk. Székletünk hígabb lesz, de nem kell egész napos hasmenéssel küszködni.
A méregtelenítési tünetek alatt nehezen viselhető a búzafű lé szaga, ezért a véráramba került méreganyag felelős. A szervezet folyamatos tisztulásával meg fog szűnni ez az érzés. Ha az első 2-3 hét erős méregtelenítésén túljutunk, már csak pozitív hatásokat észlelhetünk. Csak frissen és éhgyomorra igyuk, fél óra múlva lehet folyadékot inni, később ehetünk. A búzafű lé akkor is hat, ha nem változtatunk étkezési szokásainkon, de segíthetjük és gyorsíthatjuk is a méregtelenítés folyamatát, ha az első pár hét alatt lecsökkentjük az állati eredetű táplálékot. A búzafű lé olyan állapotba hozza a szervezetünket, hogy igen sok betegség gyógyul meg ez által. Meddig ihatjuk a búzafű levét? Bármeddig. Ha befejeződött a méregtelenítés folyamata, a sejtek ezután tudnak megújulni, regenerálódni. Hogyan használhatjuk
Lehet arcbőrre kenni, fél óráig rajta hagyni, szembe cseppenteni kötőhártya gyulladásnál, allergiánál, és hüvelybe, végbélbe nyomni koncentráltan indokolt esetekben. A Búzafű bio tönkölybúzából készül, nem étkezési búzából. 15-20 cm -es nagyságnál kell levágni. Ha hagyjuk a tálcán tovább nőni, pár nap alatt túlnő, sárgul és nincs minőségi lé tartalma. Mindenképpen le kell aratni. Ajánlatos uborkalével, vagy zellerlével hígítani. Leghatékonyabb koncentráltan.

network.hu

 

Címkék: ~isten patikája~

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu