Szeretettel köszöntelek a Isten Patikája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Isten Patikája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Isten Patikája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Isten Patikája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Isten Patikája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Isten Patikája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Isten Patikája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Isten Patikája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Babér (Laurus nobilis)
az Oroszlán jegyében álló Nap uralja
Bazsalikom (Ocimum basilicum)
a Skorpió jegyében álló Mars uralja
Bor
Ősidők óta az ember issza a bort sejtve a jó hatását. Az utóbbi idők kutatásai bebizonyítatták, hogy a bor valóban jó hatással van az egészségre, ha mértékkel fogyasztják, vagyis naponta maximum három decit. Egy-egy alkalommal egy decit fő étkezés után. Növeli a HDL koleszterint: A rendszeres borfogyasztás növeli a jó koleszterin szintet a szervezetben, ami jó hatással van a szívre. Csökkenti a vérnyomást: A bor hozzájárul a jobb emésztéshez, valamint csökkenti a vérnyomást, és ezzel lényegesen hozzájárul a szívszélhűdés, megelőzéséhez. |
Zsírtalanítja a májat:
Sok
szó esik a franciák bőséges kosztjáról és arról, hogy a táplálkozási
szokásokat figyelembe véve, kicsi a szív és érrendszeri betegség által
kiváltott halálozási arány. Maguk a franciák ezt azzal magyarázzák, hogy
az elfogyasztott szőlőlének köszönhetik életüket. Hallgatnak azonban
arról, hogy májcirrózis következtében való elhalálozással a vezető
helyet vívták ki maguknak. Mérsékelten azonban a vörösbor jó hatással
van a máj működésére, mert segít a zsiradék feloldásában. Ezzel a
tulajdonságával hat az emésztésre is. Tehát a jó magyaros ételt nem árt
lemosni egy pohár borral. A szőlő, illetve a bor fogyasztása a máj
zsírtalanításába is alaposan besegít, és ezzel az egész szervezet jobb
működéséhez, hiszen a májnak több mint ötszáz feladata van, s csak akkor
tud eleget tenni a feladatainak, ha egészséges. A szőlő héja
gombaellenes anyagot tartalmaz az un. resveratrolt, ami a zsírtalanítást
is előidézi.
|
Boróka
Régebben tömjént készítettek leveleiből, manapság neve hallatán a legtöbb ember inkább a ginre gondol. Az indiánok fagyási sérülések gyógyítására használták. |
Boróka
latin elnevezése Juniperus communis. A növény gyógyhatása
tobozbogyóiban rejlik. Frissen és szárítottan egyaránt használható, a
nyár végén szedett bogyói muszlinkendőn jól száríthatók. Belsőleg
hólyaggyulladást, reumát és vesegyulladást kezelnek vele. Teája
vizelethajtó, antiszeptikus és méregtelenítő hatású is. A belőle párolt
olaj nem csak az aromaterápiában használatos, de kítűnő masszázsolaj is,
enyhíti az izületi és izomfájdalmakat. A konyhában álatlában húsokat
fűszereznek összezúzott bogyóival. Belőle készítik Szlovákiában a híres
szeszes italt, a Borovickát is, de a gin jellegzetes ízét is a boróka
adja. Hagyományosan barna színű festéket készítenek belőle. A Boróka Fagytűrő, örökzöld, tűlevelű növény. Levelei kékeszöld színűek, szúrósak, megtörve jellegzetes aromájúak. Kétlaki, tobozbogyói a nőnemű egyedeken teremnek, a hamvaskék színű bogyók két-három év alatt érnek csak be. Kedveli a napos helyeket és a meszes talajt. |
Borsfű
Nevezik borsikafűnek és csombordnak is. A bab nélülözhetetlen kisérője és hasznos gyógynövény |
Borsfű latin neve Satureja hortensis. Közeli rokona a Satureja montana a hegyi borsikafű. A növény levelei gyógyhatásúak, fűszerezéskor emésztéssekentő hatással bírnak. Főzetével gyomorelégtelenség, rossz emésztést és étvágytalanságot gyógyítanak, teája tonizáló hatású. Levelei és bimbói ruhák közé helyezve távol tartják a molyokat. Borsfű egynyári növény, erősen illatos levelekkel. Nyár derekán kezd legkorábban virágot bontani, könnyen, magától szaporodik. Szereti a száraz, napos helyeket, nem kedveli a hideget. |
Borsmenta
A Borsosmenta talán az egyik legelterjedtebb mentafajta a bosros, vagy másnéven borsmenta |
Borsosmenta latinul Mentha piperita. Rokonai pl. a M. pulegium a csombormenta, a M. spicata, vagyis a fodormenta, az almamenta... és még számtalan mentafaj, keveredés és hibrid a mentafélék közül. A borsmenta a gyógyászat legértékesebb mentafaja magas mentoltartalma miatt. Álmatlanságra, gyomor- és emésztési panaszokra isszák teáját, forrázatát. Ilóolajával likőröket, édességeket, valamint gyógyászati termékeket édesítenek, de sokszor megtalálható különböző kozmetikumokban is illatosítóként. A borsmenta tulajdonképpen a fodor- és vizimenta kereszteződése, vadon nő bozótosokban, és gazdag nedves területeken. A félárnyékot és a tűző napot is kedveli, ha megfelelően nedves a talaj. Legkönnyebben gyökérdugványokkal és maggal szaporítható. |
Búzacsíra
A búzacsíra gyógyító ereje magas vitamin és ásványi anyag tartalmának köszönhető. A daganatos és szív-érrendszeri betegségek megelőzésében, az emésztési folyamatok könnyítésében, a csontvédelemben játszik kitüntetett szerepet. A búzaszem un. embrió része, csíraállománya gazdagon bovelkedik ásványi anyagokban, amelyek szerepet játszanak a búzaszem egészséges fejlődésében, növekedésében, érésében. Melyek ezek a nélkülözhetetlen ásványi anyagok, vitaminok? Elsőként a magas E-vitamin, kálium, foszfortartalom emelendo ki, de a vas, cink, B1-, B2-, B6-vitamin, folsav, biotin, króm, magnézium, kalcium mennyisége sem lebecsülendő. | ||||||||||||||||||||||||||||
Mindezek
a felsorolt nyomelemek, ásványi anyagok nagyon jelentos élettani és
biokémiai funkciót töltenek be az emberi szervezetben.
Az
oldal alján található táblázat szemlélteti, hogy a búzacsíra gazdag
E-vitamin, folsav, foszfor, kálium, magnézium, cink és B -vitamin
forrás. Méltán nevezheto szív és csontvédo, rákmegelozo tápláléknak.
A szív és érrendszert védelmező vitamin
Testünk
nap mint nap eloállít olyan káros oxigén molekulát un. szabad gyököt,
amelynek egy elektronja elvész. Ennek eredményeként ezek a molekulák
képesek a testen végigcikázni és felvenni egy extra elektront, bárhol,
ahol a szervezetben rábukkannak. Az elektronvadászat során a véráramban vándorló koleszterin molekulát károsítva az érfal rugalmasságát megváltoztatják. A merev artériafal kialakulása az első lépés a szív-érrendszeri betegségek kialakulásában. Egy 31000 személyen végzett amerikai vizsgálat bebizonyította, hogy a megnövelt búzacsíra fogyasztás csökkenti a szabadgyök-képzodést, ezáltal a szív-érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Egy másik amerikai vizsgálat arról számol be, hogy azok a magas vérkoleszterin szinttel rendelkezo személyek, akiknek napi 20g búzacsírát adagoltak, három hónap elteltével 7%-ban csökkent a koleszterin szintjük. A kedvező változás a búzacsíra kiemelkedően magas E- vitamin tartalmának köszönhető. |
||||||||||||||||||||||||||||
|
Búzafűlé
A
tönkölybúza, melyet "ősbúzának" tartanak, csodálatos gyógyító hatásával
már a biblia is foglalkozik. A legrégebbi tönkölybúza maradványokat a
Nílus-völgyéből ásták ki. Csodálatos gyógyító és fiatalító élőétel, mely
egyetemes hordozója az életnek.
A
búzafüvet csak a közelmúltban tette híressé Ann Wigmore és Victor
Kulvinskas, akik sokakat meggyógyítottak súlyos betegségükből. A fiatal
füvek kipréselésével zöld levet nyertek, mely vitaminok, ásványi
anyagok, enzimek, fehérjék és klorofill gazdag forrása. A búzafűlé
jelenleg a világ egyik legnépszerűbb új egészséges
táplálkozás-kiegészítőjévé válik. Valójában nem újdonság ennek a fiatal
búzából préselt édeskés, zöld lének az alkalmazása az egészség
védelmére. Ismert volt Sumerben, Egyiptomban, a yogikus Óind -
kultúrában és az Esszénus közösségekben. Hogy a táplálékból a legtöbb ásványi anyagot és vitamint fel tudjuk venni, ajánlatos friss élelmiszert, vagy lehetőleg természetes ételt fogyasztani. Sajnos, a mai zöldségek és gyümölcsök tápanyagban szegények, és legtöbbjükből nem tudunk eleget enni. Ezért egyre fontosabb, hogy az értékes és szükséges tápanyagokat más módon pótoljuk. A búzafű erre nyújt kiváló lehetőséget. JÓ TUDNI! A gabonafűben lévő fehérje sokkal könnyebben emészthető, mint a húsban található. A zöldségekben és gyümölcsökben található fehérjék feldolgozhatók, és - a hússal ellentétben - nem okoznak sok krónikus betegségért és rákért is felelőssé tehető savas környezetet a szervezetben. Tapasztalatok szerint a búzafűlé a legerősebb tisztító, nagyon magas enzimtartalma miatt azonnal reakcióba lép a mérgekkel és a gyomorban összegyűlt nyálkával. Gyakran levertség az első tünet. Az émelygő érzés azt jelzi, hogy a tisztulás beindult. A továbbiakban a rendszeres fogyasztása ajánlott. Lehetséges, hogy a méregtelenítési tüneteid erősödnek: étvágytalanság, émelygés, hányás, hasmenés, izzadás, különböző fájdalmak, hőemelkedés, fáradékonyság, aluszékonyság, stb. Ezek a jelei annak, hogy szervezeted tisztul a nem odavaló anyagoktól, amelyek 20-30-40 év alatt felhalmozódtak. Mit tud a búzafű? - kiváló ásványianyag-, vitamin-, aminosav- és klorofillforrás - segíti a méregtelenítést - regenerálja a sejteket - véd a káros sejtelfajulás ellen (pl. daganat) - javítja a szöveti oxigénellátást - támogatja az immunaktivitást - serkenti a vérképzést - javítja a sejtanyagcserét - frissít, vitalizál - gyorsítja a gyógyulási folyamatokat A búzafű jelentős klorofill tartalma gyógyító hatással van. Olyan mint a folyékony oxigén, ami feltölti a véráramot és kiszorítja a káros anyagokat. Számos vitamint tartalmaz, többek között B komplexet és jelentős mennyiségű C vitamint, ezen felül százhárom féle ásványi anyagot szív fel a földből. |
Mikor érdemes búzafüvet használni?
-
Elsősorban megelőzésként ajánlható - főleg ősztől tavaszig. Aki
rendszeresen iszik búzafűlevet (már napi 1-2 kanálnyi és csodákra
képes!) vagy szed búzafűkapszulát, ritkábban betegszik meg, hamarabb
felépül, és jobb lesz a teljesítménye. - Mivel a búzafű hatóanyagai kiváló sejtregenerálók, lassítja az öregedést és véd az idő előtti kimerülés ellen is. - Tavaszi fáradtság esetén is érdemes gondolni rá. - Hatékony kiegészítője minden tisztító, salaktalanító kúrának , így léböjt idején is javasolt a fogyasztása. - Krónikus gyulladások, fertőzések esetén okvetlen próbálja ki, hisz az immunrendszer támogatásával és a salaktalanítás serkentésével felgyorsítja a gyógyulást! - Fekélyes panaszok, emésztési zavarok szintén jól kezelhetők rendszeres búzafűlé- vagy -tablettakúrával. - Daganatos betegségek esetén - különösen legyengült állapotban - jól roborál, serkenti a szervezet daganatsejtekkel szembeni küzdelmét. Miért kell kipréselni? Az emberi gyomor nem képes arra, hogy megeméssze a fű rostját, továbbá nem tudunk bevinni rágcsálással annyi levet a szervezetbe, amennyire szükség van. A búzafű levét el lehet kezdeni fogyasztani egy evőkanállal, de nem szükséges pontosan kimérni. Nem gyógyszer. Napról-napra emeljük az adagot. Egészség fenntartásra, méregtelenítésre egy jó nagy korty elegendő maximális adagnak, többre nincs szükség, ezt a mennyiséget is betegség esetén ajánljuk. Igen intenzíven méregtelenít, 2-3 nappal a búzafű lé fogyasztása után erősebb szagú, zavaros és sűrűn előforduló vizeletre számíthatunk. Székletünk hígabb lesz, de nem kell egész napos hasmenéssel küszködni. A méregtelenítési tünetek alatt nehezen viselhető a búzafű lé szaga, ezért a véráramba került méreganyag felelős. A szervezet folyamatos tisztulásával meg fog szűnni ez az érzés. Ha az első 2-3 hét erős méregtelenítésén túljutunk, már csak pozitív hatásokat észlelhetünk. Csak frissen és éhgyomorra igyuk, fél óra múlva lehet folyadékot inni, később ehetünk. A búzafű lé akkor is hat, ha nem változtatunk étkezési szokásainkon, de segíthetjük és gyorsíthatjuk is a méregtelenítés folyamatát, ha az első pár hét alatt lecsökkentjük az állati eredetű táplálékot. A búzafű lé olyan állapotba hozza a szervezetünket, hogy igen sok betegség gyógyul meg ez által. Meddig ihatjuk a búzafű levét? Bármeddig. Ha befejeződött a méregtelenítés folyamata, a sejtek ezután tudnak megújulni, regenerálódni. Hogyan használhatjuk Lehet arcbőrre kenni, fél óráig rajta hagyni, szembe cseppenteni kötőhártya gyulladásnál, allergiánál, és hüvelybe, végbélbe nyomni koncentráltan indokolt esetekben. A Búzafű bio tönkölybúzából készül, nem étkezési búzából. 15-20 cm -es nagyságnál kell levágni. Ha hagyjuk a tálcán tovább nőni, pár nap alatt túlnő, sárgul és nincs minőségi lé tartalma. Mindenképpen le kell aratni. Ajánlatos uborkalével, vagy zellerlével hígítani. Leghatékonyabb koncentráltan. |
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Teremtsünk fillérekből fűszerkertet!
Gyógynövények - fűben, fában orvosság
A citrom.
~...Gyógynövények gyógyító hatása...~