Szeretettel köszöntelek a Isten Patikája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Isten Patikája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Isten Patikája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Isten Patikája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Isten Patikája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Isten Patikája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Isten Patikája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Isten Patikája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Narancs
A narancs talán a legismertebb és
legkedveltebb déligyümölcs. Annak ellenére, hogy manapság már egész
évben kapható, a nyári szezonban nagyon keveset eszünk belőle, hiszen
kiszorítja a hazai gyümölcsök kínálata. A narancslé fogyasztásának
divatba jöttével azonban egész évben élvezhetjük zamatát.
A ma ismert narancs valahonnan
Délkelet-Ázsiából származik, valószínűleg Kína, India, Burma és Malájzia
szubtrópusi vidékeiről. A narancs elnevezés feltehetően szanszkrit
eredetű, számos nyelven hasonlóan hívják a gyümölcsöt (olaszul arancia,
portugálul ktranja, spanyolul naranja, latinul aurantium, bizánci
nyelven nerantzium, perzsául naranj, indiai nyelven pedig naranga), ami
azt bizonyítja, hogy a különböző területeken élő emberek ugyanazt az
elnevezést vették át és alakították saját nyelvük szerint.
Kr. e. 3500-3000 körül már
feltehetően termesztették az Indus völgyében, ahonnan a kereskedő
útvonalakon, valamint a vándorló madarakon keresztül jutott cl később
Észak- Afrikába. A narancs Észak-Afrikából eljutott a mediterrán európai
részekre, és a Római Birodalomban már jól ismerték és szerették. A
Konstantin császárnak emelt síremléket is narancsok díszítették. A
narancsnak már számos fajtáját ismerték ekkor, ami nem a nemesítési
törekvéseknek, hanem a narancs azon tulajdonságának volt köszönhető,
hogy könnyen alakultak ki benne az új jellemvonások (mutációk) íz és
szín tekintetében, melyet elsősorban az eltérő környezeti körülmények
váltottak ki.
A Kr. u. 6-7. században muszlim
seregek Indiától Spanyolországig hatalmas területet rohantak le, győztes
harci eszközeiket pedig narancsfákkal díszítették. A középkorban arab
kereskedők is hoztak narancsot Európába, mégis az első írásos európai
emlék a narancsról csak a Kr. u. 1400-as évekből maradt ránk. Európa
északibb részén pedig a keresztes hadjáratok tették ismertté a
gyümölcsöt. Az 1500-as években vitték el a telepesek Amerikába, ahol
szinten igen hamar népszerűvé vált. A portugálok Indiából édesebb
narancsfajtákat hoztak be a korábbi keserűbb ízűek helyett, melyek hamar
kedveltekké váltak. Ezt még csak fokozta, hogy 1635-ben kínai narancsot
hoztak Portugáliába, ami még édesebb volt az indiainál is, és ezek a
fajták lettek azután Európa kedvenc narancsai. Ezek után indult meg a
mediterrán területeken igazán a narancsművelés.
A 19. században a mendeli
öröklődési szabályok ismeretében komoly nemesítési munka indult be,
elsősorban az Egyesült Államokban, amely mai is világelső a
narancstermelésben. Mellette Brazília, Mexikó, Kína és Dél-Afrika számít
nagy narancstermelőnek, de nem elhanyagolhatóak az európai mediterrán
országok sem ebben a tekintetben.
Talán egyetlen gyümölcs sincs, amit
annyian vizsgáltak volna hatásai tekintetében, mint a narancs. Még a
narancshéját is előszeretettel fogyasztjuk édességként elkészítve.
Ugyanakkor meg kell említeni, hogy a penészedés megakadályozása végett a
nálunk kapható narancsok héja gombaölő anyaggal kezelt. így ha valaki
ezt akarja felhasználni, érdemes előtte néhány órára beáztatni és vízben
többször átmosni.
Értékes vitaminokat, ásványi
anyagokat, valamint számos gyógyhatással bíró flavonoid típusú
vegyületet tartalmaz. Emellett jól eltartható, facsart leve is rendkívül
egészséges és frissítő. Újabban D-vitaminnal is dúsítják azok számára,
akiknek fokozottan szükségük van erre a vitaminra. Az előnye a korábbi
tejes dúsítással szemben az, hogy a narancslére igen ritka az allergia,
ellentétben a tejjel. A hátránya, hogy savas, és oldja a fogzománcot,
ezért a normális szájhigiéniás szabályokat narancslé fogyasztását
követően feltétlenül tartsuk be. A tudományos vizsgálatok a gyümölcs
számos gyógyhatását igazolták.
Antioxidáns hatás
A narancs számos antioxidáns
vegyületet tartalmaz, melyek közül a legfontosabbak az A- és C-vitamin,
valamint a lutein. Kimutatták, hogy 2 héten át napi 500 ml narancslé
fogyasztása jelentősen növeli a vérben a C-vitamin mennyiségét, valamint
jelentősen csökkenti az oxidációs folyamatok révén keletkező,
szervezetet károsító szabad gyökök mennyiségét. A gyümölcslé pozitív
hatása már a második napon mérhető volt, mely a dohányosoknál még
kifejezettebb volt. A dohányzók esetében egyébként azt is igazolták,
hogy a rossz koleszterin oxidációjával keletkező, az érfalat súlyosan
károsító anyagok ellen is részleges védelmet biztosít a narancs. Ez
persze nem azt jelenti, hogy narancsevéssel biztonságossá válik a
cigarettázás, csupán csak azt, hogy valamelyest csökkenthetők az
ártalmak.
A narancs vörös húsú fajtájában („vérnarancs") antociánok is
találhatóak, melyek szintén jó antioxidáns hatással bírnak. Ismert, hogy
a cukorbetegségben az erek állapotának rosszabbodásában a keletkező
szabad gyökök nagy szerepet játszanak. Kimutatták, hogy a vérnarancs
különösen cukorbetegekben igen jelentősen növeli az antioxidánsok
mennyiségét a vérben, és ezzel együtt jelentős csökkenést eredményez a
káros anyagok szintjében. Mindez azt jelenti, hogy a vérnarancs
fogyasztása különösen előnyös a diabéteszben szenvedők számára
érrendszerük karbantartása érdekében.
Daganatgátló hatás
A narancsban lévő hatóanyagok egy
része daganatgátló hatással rendelkezik. Kimutatták, hogy képesek
gátolni azt a pumpamechanizmust a tumor- sejtekben, amely felelős azért,
hogy a daganatok gyógyszer rezisztensekké válnak. A narancsból kinyert
kivonat többszörösére csökkentette a leukémiás sejtek gyógyszerekkel
szembeni ellenállóképességét, ezáltal felgyorsította a daganatos sejtek
elpusztulását. Mindez azt jelenti, hogy rákos betegségben a narancs
fogyasztása erősítheti a rákelleni szerek hatékonyságát. Természetesen a
gyümölcs segíthet megelőzni a daganatos betegségek kialakulását, de azt
elsősorban az antioxidáns tulajdonságán keresztül. Emellett az is
bizonyítást nyert, hogy a narancshéjból nyert kivonat hatékonyan gátolja
olyan nitrovegyületek keletkezését a szervezetben, melyek felelőssé
tehetőek egyes tumorok, elsősorban a gyomorrák kifejlődéséért. Ezt a
hatást Kína olyan területén igazolták, ahol egyébként rendkívül magas a
gyomordaganatos halálozás.
Tápanyagfelszivódást serkentő hatás
A narancslé számos tápanyag
felszívódását segíti a bélrendszerből. Kimutatták, hogy vérszegény
gyerekeknél az étkezésekhez adott narancslé rendszeres fogyasztása közel
8%-kal fokozta a vasfelszívódást és hasznosulást. A hatásért
valószínűleg a gyümölcs C-vitamin tartalma a felelős. Ebben a
tekintetben hatásosabbnak bizonyult az almánál. Tejet-tojást fogyasztó
(lakto- ovo-) vegetáriánusoknál mutatták ki, hogy az egyébként vasban
gazdag szójatermék, a tofu fogyasztása sok esetben még nem elegendő a
normális vérképzéshez. Azonban ha a totu mellett rendszeresen narancsot
is fogyasztottak, akkor már 30 nap alatt lényegesen magasabb volt vérük
hemoglobin koncentrációja. Ebben az esetben is a narancs C-vitaminja
segíti a tofuban lévő vas felszívódását, és ezáltal javítja a vérképet.
A vashoz hasonlóan a narancs jó
folsav pótló szer, ami szintén elengedhetetlen a vérképzéshez. A rozsból
készült kenyér és narancslé kombinációjával olyan folsavszint
emelkedést lehet elérni mind a vérplazmában, mind pedig a
vörösvértestekben, mintha mesterségesen folsavval dúsított élelmiszert
fogyasztottunk volna, így bizonyítást nyert, hogy a narancs első
osztályú forrása a folsavnak, valamint kiváló serkentője a folsav
felszívódásának.
A gyerekeknél előforduló A-vitamin hiány pótlásában is jó eszköznek
mutatkozik a narancs. Vizsgálatok szerint az A-vitamin és előanyaga, a
béta-karotin hasznosulása a narancsból lényegesen jobb, mint pl. a zöld
leveles zöldségekből, főzelékekből. A gyümölcs leve közel négyszeres
mértékben képes emelni a béta-karotin mennyiségét a vérben a
zöldfélékhez viszonyítva. A-vitamin hiány esetén tehát érdemes bőségesen
enni a narancsot.
A narancs első osztályú forrása a
C-vitaminnak is. Beigazolódott, hogy semmilyen különbséget nem jelent
hasznosulás szempontjából az, ha valaki C-vitamin tablettát szed. vagy
ha narancsot eszik. Sőt, feltételezhető, hogy a narancsban levő egyéb
anyagok könnyebbé teszik a vegyület felszívódását. Mindez komoly
megfontolásokra késztethet akkor, amikor nagy mennyiségben fogyasztunk
vitamin készítményeket, és elfelejtkezünk a természetes forrásokról.
A narancs felszívódást segítő hatása
esetleg problémát jelenthet egyes gyógyszerek szedésénél. Idáig az
alumínium tartalmú savlekötő készítményeknél mutatták ki, hogy narancslé
együttes adásával az alumínium felszívódása fokozódik, amely egyáltalán
nem kívánatos, hiszen a készítményt eredetileg arra tervezték, hogy
csak a gyomorban fejtse ki hatását. így, ha valaki ilyen típusú
savlekötő szert szed, soha ne vegye be narancslével, a szer beszedése és
a narancs fogyasztása között legyen legalább 2 óra szünet.
Skorbutellenes hatás
A skorbut régen a tengeri hajósok
betegsége volt, akik hosszú hónapokon keresztül csak sózott heringen és
nem változatos étrenden éltek, aminek következtében szervezetükből
kiürült a C-vitamin. A vitamin hiányában kialakult a skorbut nevű
betegség, mely többek között kötőszöveti gyengeséggel jár,
leglátványosabb tünete a fogak kihullása, súlyos legyengülés,
majd-halál. A skorbut ma napság is előfordulhat, elsősorban egyedül,
szegényes körülmények között élő időseknél. Ezenkívül viszonylag gyakori
lehet az alkoholistáknál is. Napi egy narancs elfogyasztásával a
skorbut veszélye teljesen kizárható, ezért a veszélyeztetett rétegekben
fontos lenne ennek, vagy más, magas C-vitamin tartalmú gyümölcsnek a
biztosítása. Mindenesetre idősebb hozzátartozóinkra, ismerőseinkre
feltétlenül figyeljünk oda.
Mikrobaölő hatás
A narancshéjban található illóolaj
igen erős mikroorganizmus pusztító hatással rendelkezik. Kimutatták,
hogy a narancsolaj legalább 22 baktérium és 12 gomba ellen hatásos, mely
csak fokozható, ha mentaolajjal elegyítik. Hasonló felületi gombaölő
tulajdonságú a keserű narancsból nyert illóolaj, mely nemcsak meggátolja
a gombák növekedését, hanem el is pusztítja azokat. A narancsból nyert
olaj az egyik legolcsóbban hozzáférhető fertőtlenítőszer.
Koleszterinszintcsökkentő hatás
Napi 750 ml narancslé nagymértékben
csökkenti a vérben a rossz koleszterin mennyiségét úgy, hogy a jó
koleszterin aránya javul. Ezt a hatást magas koleszterinszintű
betegekben sikerült igazolni. Ugyanakkor az is kiderült, hogy a narancs e
tulajdonsága mennyiségfüggő, ugyanis napi 250 vagy 500 ml narancslének
nincs ilyen hatása. Ha valaki nem léként, hanem gyümölcsként szeretné
élvezni a narancs áldásos hatását, akkor legalább 5-10 darabot el kell
belőle fogyasztania naponta. Esetleg kevesebb is elegendő lehet akkor,
ha más gyümölcsöket és zöldségféléket is bőségesen eszünk. De ebben az
esetben is legalább napi 5 narancs szükséges a hatás eléréséhez.
Vesekőoldó hatás
A vesekövek igen gyakran képződnek
kalcium-oxalátból, melyek oldására a vizeletet lúgosítani szokták,
illetve kálium-citrátot adnak a betegnek, ami meggátolja, hogy az oxalát
kicsapódjon, és követ képezzen. Bizonyítást nyert, hogy a narancslé
egyrészt képes lúgosítani a vizeletet, másrészt rengeteg citromsavat
tartalmaz, így természetes eszköze lehet az oxalát kőképződés
megakadályozásának. Ehhez azonban naponta legalább 1 liter narancslevet
el kell fogyasztani.
Vércukorszint szabályzó hatás
A narancs fogyasztása után a
vércukorszint lassabban és kíméletesebben emelkedik, mint pl. a
péksüteményektől. Ennek magyarázata, hogy egyrészt a narancsban
található rostanyagok lassítják a szőlőcukor felszívódást a bélből,
másrészt a narancsban sok a gyümölcscukor, amit a máj hamar hasznosít
anélkül, hogy emelné vele a vércukorszintet. így a narancs fontos
gyümölcse a diabéteszes étrendnek.
Emésztést elősegitő hatás
A narancs rosttartalma révén
megkönnyíti a székletképződést és a székletürítést. Emellett igazolást
nyert az is hogy narancs vagy narancslé fogyasztását követően a
hasnyálmirigy emésztőenzimei nagyobb mértékben termelődnek, így a
zsírok, a fehérjék, illetve a szénhidrátok emésztése könnyebben és
gyorsabban megy végbe. Éppen ezért ajánlatos, hogy emésztést könnyítő
céllal az étkezések végén egy-egy narancsot fogyasszunk el.
Népgyógyászati felhasználás
A népgyógyászatban a narancsot
számos betegségre alkalmazzák, bár ezek az alkalmazások elsősorban nem
hazai, hanem külföldi eredetűek. A gyümölcsöt javasolják női
hormonproblémák kezelésére, mivel tartalmaz növényi ösztrogéneket
(fitoösz- trogének). Nátha és megfázás ellen is adják, amiben
valószínűleg C- és A-vitamin tartalma játssza a főszerepet. A kapilláris
erek ellenállóképességének erősítésére i alkalmazzák rutén tartalma
miatt. Flavonoid és kálium tartalma miatt hatásos lehet magas vérnyomás
esetén is. Emellett javasolják érelmeszesedés, trombózis, valamint
mindenféle tüdőbetegség kezelésére is. A fenti hatásokat tudományos
módszerekkel azonban eddig nem sikerült teljes mértékben igazolni.
Dr. Gáspár Róbert
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!