Szeretettel köszöntelek a Isten Patikája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Isten Patikája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Isten Patikája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Isten Patikája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Isten Patikája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Isten Patikája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Isten Patikája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Isten Patikája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A ribizli, népies nevén ribiszke vagy piszke, piros bogyókat termő bokra sok házikertben is népszerű növény. Egyre elterjedtebb és sok helyütt kapható már a fekete ribiszke is, valamint a piros ribizli fehér változata. Ribizlit enni ugyan kissé kényelmetlen és időigényes, ám beltartalmi értékei és sokoldalú gyógyhatása miatt igencsak megéri!
A ribizli gyógyhatásai:Mindig frissen vegyük és fogyasszuk, mert kényes, törékeny gyümölcs és nem tartható el sokáig. A dobozban előrecsomagolt áru helyett kérjük inkább frissen a saját dobozunkba a piacon, így jobban elkerülhetjük a hamar bekövetkező penészedést, romlást.
Ribiszke a konyhábanA piros ribizli gasztronómiai felhasználása rendkívül sokoldalú. Készülhet belőle fanyar ribizlibor és ribizliszörp, a ribizlimártás vagy szósz vadhúsok mellé kiváló, csatninak elkészítve indiai fogások kísérője is lehet. Kellemesen savanykás íze miatt gyümölcstortákban, krémekben és egyéb süteményekben is nagyon finom. Gyakran készül belőle lekvár, dzsem, gyümölcsíz is, de magas C-vitamin tartalma miatt leginkább frissen érdemes fogyasztani. Magában is mennyei, de gyümölcssaláták pikáns alkotórésze is lehet: sárgadinnyével például nemcsak különleges látvány, hanem mennyei desszert is.
Fekete ribizliA piros ribiszke rokona, a kevésbé savanykás, ám jellegzetesen fanyar ízű fekete ribizli még több gyógyhatással büszkélkedhet, mint jóval elterjedtebb vörös változata, nem csoda, hogy már a középkorban rendkívül értékes gyógynövényként tartották számon. Hasonlóan magas a C-vitamintartalma, és rendkívül gazdag ásványi anyagokban is, például vasban és a sejtanyagcserében fontos szerepet játszó káliumban. Gyógyítja a köszvényt, a húgyúti panaszokat, vér-és vesetisztító hatása révén képes oldani a veseköveket, továbbá a szervezet elsavasodása, a nemi szervek megbetegedései és a sárgaság ellenszereként is kiváló.
A vörös ribizli 6 g fehérjét, 12 g zsírt, 70 g szénhidrátot, 7 g szerves sót, 43 g rostot tartalmaz, a fekete ribizli 9 g fehérjét, 20 g zsírt, 95 g szénhidrátot, 6 g szerves sót és 38 g rostot tartalmaz kilogrammonként.
A ribizli rendkívül gazdag C-vitaminban, 100 grammja mintegy 30-40 mg-ot tartalmaz, emellett jelentős B- és E-vitamintartalma is. Antioxidánsokban, gyümölcssavakban és flavonoidokban is rendkívül gazdag, ezért a bogyósgyümölcsök többségéhez hasonlóan kiváló rákmegelőző eledel. Nagy mennyiségben tartalmaz növényi rostokat, főleg pektineket, ami segíti az emésztést. Kalóriát viszont alig (29 kcal/121 kj 100 g-ban), cukorban is szegény, ezért és nem utolsósorban szelíd hashajtó hatása miatt fogyókúrák remek fogása is lehet.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!