Szeretettel köszöntelek a Isten Patikája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Isten Patikája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Isten Patikája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Isten Patikája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Isten Patikája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Isten Patikája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Isten Patikája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Isten Patikája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Amikor
az emberek először találkoztak a vitamin hatásával, számukra ismeretlen
fogalom volt. Bizonyos betegségek kialakulását megfigyelések révén
különböző dolgokkal hozták összefüggésbe. Egy tudós az 1800-as évek
végén, az 1900-as évek elején egereken végzett kísérletei alapján a
következőket tapasztalta: "Egyetlen állat sem élhet meg olyan keveréken,
amely tisztán proteint, zsiradékot és szénhidrátot tartalmaz, sőt még
akkor sem boldogul, ha a szükséges szervetlen anyagokat gondosan
pótoljuk". Tehát az addig létfontosságú tápanyagokon kívül léteznie kell
más vegyületeknek is, amelyek ugyanolyan fontosak, mint az eddig
ismertek. Csak akkor még nem tudták, hogy mi vagy mik azok. Már ismerték
az angolkór és a skorbut súlyos következményeit, de ismeretlenek voltak
a betegségek kiváltó okai, a vitaminok.
![]() |
|
Köztudott,
hogy a táplálkozás fontos szerepet játszik vitaminszükségletünk
kielégítésében. A vitaminok leegyszerűsített hatásmechanizmusának
lényege, hogy az emésztőcsatornából felszívódnak és bekapcsolódnak a
szervezet különböző életfolyamataiba. Mikor beszélünk optimális
vitaminbevitelről? Akkor, ha a fogyasztás kielégíti a szervezet
szükségletét, vagyis a többletbevitel már nem javítja a különböző
funkciókat, nem növeli az ellenálló képességet. Avitaminózisnak
nevezzük azt az állapotot, amelyben a szervezet teljesen nélkülözi egy
vagy több vitamin jelenlétét. Ma avitaminózissal ritkán találkozunk.
Ilyen avitaminózis volt régen a hajósok réme a skorbut. Gyakrabban
fordul elő hypovitaminózis, amely a nem megfelelő vitaminellátottságra
utal. Az esetek többségében ez azért fordulhat elő, mert nem figyelünk a
különböző állapotváltozások (pl.: terhesség, betegségek, megváltozott
életkörülmények, intenzív sportolás stb.) következtében kialakuló
megnövekedett szükségletre, vagy ugyan energiában eleget, sőt sokszor
többet eszünk a kelleténél, de például a szénhidrátbevitelen belül a
túlzott mennyiségű: kristálycukor, üdítők, édességek miatt több B1
vitaminra lenne szükség. Ezt azonban a felsorolt ételek, élelmiszerek
nem tartalmazzák.
Ásványok, nyomelemek is szükségesekA
vitaminok mellett szervezetünkben szintén kis mennyiségben előforduló,
energiát nem szolgáltató, ugyanakkor nélkülözhetetlen anyagok a makro-
és mikroelemek. Hiányuk esetén számtalan tünetet fedezhetünk fel a
fáradékonyságtól a szexuális zavarokig. Sokszor eszünkbe sem jut, hogy
ezek a milligrammnyi mennyiségben előforduló elemek ilyen fontos
szerepet játszanak. A makroelemek csoportjába tartozik a Na, K, Ca, Mg,
P. A mikroelemekhez soroljuk a vasat, a cinket, a mangánt, a rezet,
krómot, szelént, jódot. A fáradékonyság sokféle betegség, hiányállapot
tünete lehet. Előfordulhat, hogy egyik kiváltó tényezője a vashiányos
táplálkozás, de a C-vitamin és a cink lehetséges hiánya is hozzájárulhat
kialakulásához. A vas részt vesz az oxigénszállításban és
-tárolásban, javítja a testi erőnlétet, valamint fokozza az immunitást.
Hiányában gyengülhet az ellenálló-képesség. Vasban bővelkedő
élelmiszerek például: máj, sovány húsok, száraz-bab, lencse, paraj,
sóska, mák. Ha egyidejűleg C-vitamint is tartalmaz az étkezés, az
nagymértékben javítja a vasfelszívódást
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!